Verbeelding en onderzoek

Verbeelding en onderzoek

Onderzoek is dichterbij dan je denkt. Twee verschillende projecten van het Sluislab op het Zeeburgereiland nodigen je 19 januari uit om hun resultaten te zien en ervaren.

De Wielemaatjes

In mei 2022 lieten Jeffrey Bolhuis (architect en docent Gerrit Rietveld academie) en Socrates Schouten (onderzoeker De Waag)  zes objecten, metalen trapjes met wieltjes achter op het Zeeburgereiland. Ze noemden ze: Wielemaatjes. Ze stonden zomaar ergens, niemand wist wat het waren en iedereen mocht ze gebruiken.

Onderzoeker An Kramer (Sluislab/Inholland) en Marijn van der Eyden (kunstenaar/bewoner Zeeburgereiland) onderzochten een half jaar later wat er met de Wielemaatjes gebeurd was: als er iets op de stoep of een pleintje staat waarvan niet duidelijk is van wie het is, wat gebeurt er dan mee? Hoe gaan mensen ermee om? Er ontstonden spannende ontmoetingen, verrassende ontdekkingen en leerzame momenten.

Leegte om te herdenken

Een nieuwbouwgebied zoals het Zeeburgereiland lijkt in een eerste oogopslag kaal en leeg. Maar het heeft een geschiedenis, ook al is die niet zichtbaar. Kan je die leegte onderzoeken en ook herdenken? Dat was de vraag waarmee An Kramer (Sluislab/Inholland) en Judy Schagen (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) samen met acht studenten aan de slag gingen.

Ze laten je ervaren dat het Zeeburgereiland niet zo leeg is als de zand- en bouwvlakten of nieuwe gebouwen in eerste instantie doen voorkomen. Dat doen ze met beelden, muziek en verhalen. Je gaat ervaren dat je nooit op een lege plek komt te wonen maar op een verhaal.  En als betrokkene, bewoner of bezoeker van het Zeeburgereiland, voeg jij ook iets toe aan dat verhaal.

 

Beide projecten zijn onderdeel van het project ‘Verbeelding in Transities’ waarin onderzoeksgroepen vanuit vier hogescholen samen in het Centre of Expertise for Creative Innovation (CoECI) samenwerken om creatieve methoden te onderzoeken en gebruiken voor maatschappelijke vraagstukken.

 

Praktische informatie

Locatie: Zeeburgereiland Amsterdam

Programma:
15.00 uur interactieve wandeling  (Verzamelen Foekje Dillemastraat 118, Amsterdam)
16.00 uur Expositie & presentatie (Kaap Amsterdam, Ijdijk 10, Amsterdam)
17.30 uur Dansen DJ Vanaenae

16 januari 2023