De Sluislab Oase

De Sluislab Oase

Op donderdagmiddag 1 juni was het zover een team vrijwilligers van het Sluislab reisde af naar Strandeiland (IJburg) om met de gemeente een drijvend eiland in te richten.

Nieuwe natuur middels drijvende eilanden
Het Zeeburgereiland krijgt namelijk nieuwe natuur. Ten zuiden, tussen de A10 Oost en Steigereiland/IJburg komen 5 drijvende natuureilanden. Deze eilanden verbinden het Zeeburgereiland met het Natuurnetwerk Nederland om ervoor te zorgen dat waterspitsmuizen, otters, ringslangen en vleermuizen van en naar verschillende groengebieden kunnen gaan. Sluislab omarmde dit goede initiatief en besloot de handen uit de mouwen te steken en de natuur een handje te helpen!

Biomatrix Floating Ecosysteem
Nadat iedereen was voorzien van een oranje hesje, bouwhelm en goede schoenen liepen het Sluislabteam richting het water waar net het tweede eiland werd binnengevaren. Dit eiland, een Biomatrix Floating Ecosysteem, is opgebouwd uit een aantal lagen. Het zijn een soort drijvende plantenbakken en ondergedompelde ecosysteemmodules. Deze natuurlijke open bedden zijn geïnspireerd op biomimicry op basis van de natuurlijke, geïntegreerde substraten van klei, hout en slib.

Drijvend eiland: De Sluislab oase
Op deze bedden moesten planten in afwisselende volgorde en soort worden geplant. Zodat het in alle seizoenen aantrekkelijk en vooral geschikt is.

Binnen twee uur slaagde de vrijwilligers, samen met de mannen van de gemeente, erin het hele eiland van groen te voorzien. De gemeente was onder de indruk van het enthousiasme en werktempo van deze groep en het team van Sluislab was heel tevreden. Ze doopten hun drijvende eiland om tot de Sluislab oase. Nu is het te hopen dat veel dieren hiervan gebruik  zullen maken bij hun oversteek en daarmee hun leefruimte een stukje aangenamer en groter wordt.

Bekijk hier het filmpje hoe de 5 unieke (natuur) eilanden zijn aangemeerd op Zeeburgereiland.

15 juni 2023