Sluislab gestart in broedplaats Baggerbeest op Zeeburgereiland Amsterdam

Sluislab gestart in broedplaats Baggerbeest op Zeeburgereiland Amsterdam

Van een uitgestrekte zandvlakte op een eiland naar een aantrekkelijke Amsterdamse stadswijk: hoe pak je dat aan? De eerste stappen zijn gezet. Wat in september 2018 begon als een droom van een klein groepje studenten, coaches, onderzoekers en externe partners, is gerealiseerd: Sluislab heeft een eigen plek gekregen in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland, door deze maand in te trekken in broedplaats het Baggerbeest. Een absolute mijlpaal met het oog op de verhuizing van Hogeschool Inholland Amsterdam naar deze gloednieuwe wijk.

Van een uitgestrekte zandvlakte op een eiland naar een aantrekkelijke Amsterdamse stadswijk: hoe pak je dat aan? De eerste stappen zijn gezet. Wat in september 2018 begon als een droom van een klein groepje studenten, coaches, onderzoekers en externe partners, is gerealiseerd: Sluislab heeft een eigen plek gekregen in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland, door deze maand in te trekken in broedplaats het Baggerbeest. Een absolute mijlpaal met het oog op de verhuizing van Hogeschool Inholland Amsterdam naar deze gloednieuwe wijk.

Terwijl de bouw van de nieuwe huisvesting van Inholland Amsterdam verderop gestaag vordert, is op initiatief van Urban Resort broedplaats het Baggerbeest in de afgelopen maanden uit de grond gestampt met meer dan zeventig bedrijfsruimtes en ateliers. Sluislab kreeg enkele weken geleden als eerste bewoner de sleutel overhandigd en organiseerde heel snel daarna een feestelijke kick-off. Voor de inrichting van Sluislab was gelijk al een creatieve oplossing bedacht: samen met meubelontwerper Davy Wouda maakten studenten bankjes die bij de kick-off onthuld werden en daarna gelijk in gebruik genomen zijn.

Ruim een derde van het Baggerbeest is nu gevuld met bedrijfjes en kunstenaars; de rest volgt in de komende maanden. De ruimtes worden gehuurd door organisaties als de Muziekschool Amsterdam, een weggeefwinkel, naaiatelier, Rode Loper op School (kunst- en cultuurlessen op basisscholen) en onder meer muzikanten, schilders, grafisch ontwerpers en documentairemakers.

‘Manhattan aan het IJ’
Ryan van der Knaap, die vanuit Urban Resort een coördinerende rol heeft in het Baggerbeest, vertelt: “Het Baggerbeest is het eerste in gebruik genomen gebouw in de Sluisbuurt. Gedurende de komende tien jaar wordt er een compleet nieuwe woonwijk om ons heen gebouwd, een soort ‘Manhattan aan het IJ’ met enkele 100 meter hoge torens die straks om ons heen verrijzen. Het is aan ons om het culturele ankerpunt van de wijk te worden en een beetje leven te geven aan deze nu nog lege zandvlakte.”

Urban Resort heeft alle ruimtes kaal opgeleverd en de huurders mogen hun plek zelf oppimpen. “Dat moedigen we juist aan.” De officiële opening van het Baggerbeest vindt plaats zodra de horeca klaar is en het bouwwerk meer het fysieke karakter van een ‘baggerbeest’ gekregen heeft. “We verwachten nu dat het in december zover zal zijn.”

Restafval
Ryan ziet nu al samenwerkingen spontaan ontstaan: “Toen ik tijdens de kick-off van Sluislab studenten rondleidde langs een aantal bewoners van het Baggerbeest, ontstond er contact tussen iemand die verf maakt van natuurlijke materialen en jongens die restafval van restaurants omzetten in een ander voedselproduct. Zodra die verfmaker hoorde dat ze niet ál het afval kunnen gebruiken, zei hij: ‘Oh, die uienschillen willen wij wel hebben; daar kunnen wij verf van maken!’.”

Samen met de huurders gaat Urban Resort bekijken wat ze met het nu nog kale binnenterrein tussen de vier gebouwen kunnen doen. “Vorige week was de eerste huurdersbarbecue. Je ziet dan gelijk al linkjes ontstaan. Zulke activiteiten gaan we vaker organiseren om mensen bij elkaar te brengen.”

Veel bekijks
Ook andere bewoners van het eiland worden betrokken: “We zijn nu vier keten op een verder kale vlakte, dus we krijgen sowieso al veel bekijks vanuit de Sportheldenbuurt waar nu nog weinig te beleven is. Alleen al de komst van de horeca: daar kijken ze reikhalzend naar uit!”

De horeca, Bar Baggerbeest, heeft een centrale plek. Uitbater Onno van der Grinten ziet het helemaal voor zich: “Centrale bar, een mooie open keuken met New Amsterdam Streetfood, waaronder pizza…. Er komt ook een open haard en één grote vaste bank. Verder alleen modulaire tafels en stoeltjes, zodat we de inrichting makkelijk kunnen aanpassen voor andere programmering, zoals optredens en feestjes.”

Vergezicht
Onno heeft in de broedplaats al contacten gelegd met onder andere een cabaretier en een bedrijfje dat paddestoelen gebruikt voor vegan hamburgers. “Als ik mijn ogen sluit, dan zie ik deze broedplaats als een soort dorpje op dit eiland. Lichtjes van de ene naar andere kant, kunstwerken, video-art, muurschilderingen, bankjes. Gras eromheen, misschien soms een kleine markt. Mensen die in- en uitlopen. Iedereen kan lekker zijn eigen ding doen, maar op het moment dat je elkaar vindt, dan zie ik daar 100% samenwerking en verbindingen ontstaan. Dat triggert de hele buurt.”

Ontmoetingsplek
Inholland Amsterdam kiest voor een actieve rol bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk. “Nu Sluislab in het Baggerbeest geopend is, dromen we opnieuw”, zegt Peggy van Schijndel (managing director van het Inholland Creative Business Research Center) tijdens de kick-off van Sluislab: “Dat dit een levendige ontmoetingsplek kan worden van al die buurtbewoners, kunstenaars, onderzoekers en studenten die de stad en de Sluisbuurt een beetje mooier willen maken!” Het ziet ernaar uit dat deze droom binnen de kortste keren werkelijkheid wordt.

11 september 2023