Nieuwjaarsborrel Baggerbeest

Nieuwjaarsborrel Baggerbeest

Sluislab vierde samen met ruim 50 medebewoners van Broedplaast Baggerbeest de eerste nieuwjaarsborrel op Zeeburgereiland. Behalve op feestelijke bubbels werd het publiek ook getrakteerd op de eindpresentaties van een nieuwe lichting Sluislab studenten.

Na een warm welkom door broedplaatsbeheerder Ryan van der Knaap namen Sluislab studenten Ruchama, Nienke, Gijsje en Esmee het stokje over. Zij presenteerden de eerste versie van hun Baggerbox, een staande presentatie kast voor kunst in de openbare ruimte. Ontwerpers en kunstenaars uit broedplaats kunnen in hierin hun werk aan de buurt presenteren. Tegelijkertijd is de Baggerbox een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en kunstenaars. Er zijn zes kasten beschikbaar waarin werk gepresenteerd kan worden.

De studenten toonden naast werk van kunstenaar en broedplaatsbewoner Bruno ook kleiwerk van kinderen uit de buurt. Tijdens deze middag werd het publiek uitgenodigd om nieuwe toepassingen voor de Baggerbox te verzinnen.

Geweldig om te zien hoe dit programmaonderdeel als gespreks-starter fungeerde. Dat belooft veel goeds voor de toekomstige invulling van de Baggerboxen want creativiteit is hier ten overvloede.

Ook debatteerde een aantal deelnemers voorafgaand aan de borrel met het studententeam Sailors of Waves (Lola, Joas en Younes). Zij ontwikkelden voor het nautische evenement SAIL Amsterdam een lespakket voor jongeren. Het pakket is gericht op het voeren van gesprekken over het slavernijverleden van Amsterdam. Want hoe moet SAIL eigenlijk omgaan met bezoekende schepen die we identificeren met ons slavernijverleden? Sailors of Waves ontwikkelde een scheepsmodel waarop vragen en stellingen verwerkt zijn die jongeren op weg helpen om het gesprek over dit gevoelige thema te voeren. Het levendige debat leverde bruikbare inzichten op voor de doorontwikkeling van het lesprogramma

22 januari 2024