Sluislab en Urban Resort ontvangen deelnemers CrAft

Sluislab en Urban Resort ontvangen deelnemers CrAft

Creating Actionable Futures (CrAFt) is het Europese samenwerkingsprogramma waarbij lokale overheden en onderzoekers in drie ‘sandbox-steden’ (Amsterdam, Praag en Bologna) nieuwe besturingsmodellen ontwikkelen en testen om steden duurzaam en inclusief te maken. Kunst en cultuur spelen hierbij een centrale rol en broedplaats Baggerbeest in de Sluisbuurt is één van de proeftuinen in de sandbox-stad Amsterdam.

Op 26, 27 en 28 februari kwam een internationaal gezelschap van 81 onderzoekers, beleidsmakers en stadsvertegenwoordigers naar Amsterdam voor het driedaags programma CrAFting Tomorrow’s Cities. Tijdens dit programma brachten de deelnemers ook een bezoek aan de Sluisbuurt en de broedplaats.

In het Baggerbeest werden ze verwelkomt door Bas van de Geyn (Urban Resort) en Karel Koch (Sluislab, Inholland). Bas en Karel vertelden over de broedplaats als creatieve hub en aanjager van de ontwikkeling van Zeeburgereiland i.s.m. kunstenaars, ontwerpers, studenten en onderzoekers. Baggerbeest bewoners nodigden de CrAFt partners vervolgens uit om te ervaren hoe zij het idee van de broedplaats als creatieve aanjager in de stad, in hun praktijken uitwerken.

Sluislab verzorgde een Art for Commoning wandeling langs kunst in de openbare ruimte en interventies op Zeeburgereiland die ideeën en praktijken van collectiviteit in de stad bevragen en op gang brengen. Ryan van der Knaap (Urban Resort/broedplaats Baggerbeest) nam bezoekers mee op een tour door het Baggerbeest. Kunstenaars en ontwerpers toonden hun werk en vertelden over hun rol bij de ontwikkeling Zeeburgereiland en Sluisbuurt.

En het Pleasure Ground team organiseerde een workshop rondom de ontwikkeling van hun permacultuur-tuin waarbij de deelnemers werden uitgenodigd om hun jongste herinnering aan de natuur te gebruiken om bij te dragen aan het ontwerp van deze nieuwe buurttuin.

Na een inspirerende middag reisde het gezelschap af naar Pakhuis de Zwijger voor een avondprogramma.

14 maart 2024