Feestelijke opening van Broedplaats Baggerbeest

Feestelijke opening van Broedplaats Baggerbeest

Op 1 maart verzamelde de artistieke gemeenschap en de bewoners van de Sluisbuurt en Zeeburgereiland zich om de feestelijke opening van Broedplaats Baggerbeest te vieren. Met ruim 350 aanwezigen was het een bevestiging van de groeiende betrokkenheid en levendigheid binnen de gemeenschap. Naast het panelgesprek met wethouder Touria Meliani over Kunst & Cultuur, was er een officiële onthulling van de Baggerbeest-letters, en kon je aan diverse workshops meedoen, waaronder aan die van het Sluislab. 

Officiële opening

De festiviteiten begonnen met een panelgesprek waar wethouder Touria Meliani het belang benadrukte van broedplaatsen zoals Baggerbeest voor het ondersteunen van lokale kunstenaars, bewoners en studenten. Meliani benadrukte de rol van de gemeente in het bevorderen van artistieke ecosystemen en het belang van cultuur bij het vormgeven van een nieuwe wijk. Meliani: ‘Mensen vormen de stad. We hebben gezien dat als je begint met het bouwen van huizen zonder rekening te houden met culturele voorzieningen, je die later niet meer kunt toevoegen.’

Bas van Sprew, directeur Inholland Amsterdam en domeindirecteur Creative Business, voegt eraan toe: ‘Daarom zijn wij al twee jaar hier met het Sluislab, al toen deze buurt alleen nog een zandvlakte was. We doen onderzoek met studenten en organiseerden fietssafari’s, omdat we het belangrijk vinden om alvast de verbinding te leggen met dit stuk van Amsterdam.’

Na het panelgesprek verplaatste de menigte zich naar buiten, waar de indrukwekkende Baggerbeest-letters een voor een werden onthuld, vergezeld van confetti die door de lucht dwarrelde. En zo was de broedplaats officieel geopend! Meliani: ‘Op een nieuw terrein, nu nog bedekt met zand, wordt geschiedenis geschreven. De makers en studenten die hier rondlopen zullen straks de stad vormgeven.’

Workshops in het Sluislab

Na de opening gingen de festiviteiten verder in de studio’s en werkplaatsen van Broedplaats Baggerbeest. Zo ook bij het Sluislab, waar studenten, onderzoekers en kunstenaars verschillende workshops organiseerden. Van interactieve projecten tot houtbewerkingssessies – in de ruimte krijgen bezoekers een voorproefje van het verleden, nu én de toekomst van de Sluisbuurt.

Kunstenaar Marijn van der Eyden, artist-in-residence in het Sluislab, leidde bezoekers rond in haar studio. Hoewel ze vertrekt uit Baggerbeest, blijft ze zich inzetten voor haar project. ‘Ik ga door met het verzamelen van archiefmateriaal over het Zeeburgereiland en de Sluisbuurt. Ik hoop dat de archiefkast die ik hier heb gemaakt een nieuwe bestemming vindt en wordt gekoesterd door iemand met dezelfde waarden. Misschien een kunstenaar, of een samenwerking met de bibliotheek.”

Het Sluislab zelf lag ondertussen vol met houtkrullen van de meubelmakersworkshop van Davy Wouda en Casper Labarre. Ook stond er een grote houten stoel opgesteld. Davy: ‘Eerder werkten we met de studenten samen om dit prototype te ontwikkelen voor meer verbinding tussen het Zeeburgereiland en het vasteland. De studenten hebben toen stoelen ontwikkeld, die aan beide kanten van de pontverbinding kunnen worden geplaatst. De bezoekers kunnen elkaar bereiken via een verrekijker en stift en papier, of gebruiken een walkietalkie om boodschappen te versturen.’

Even verderop was oud-student Toska van der Heijden in gesprek met een aantal geïnteresseerden over Queertet, het spel dat ze tijdens haar minor in het lab ontwikkelde, en waar ze later haar scriptie over schreef. Het spel bevat kwartetkaarten, met informatie over verschillende vormen van gender- en seksualiteit, bedoeld als gespreksstarter voor in de klas.

Toska: ‘Veel mensen zijn zelf queer of kennen iemand die queer is in hun omgeving, maar er is ook een grote groep mensen die zelf niet queer is én ook niet met queer personen in aanraking komt. Mijn spel is met name voor hen bedoeld. Met de kaarten en opdrachten wil ik jongeren aansporen: praat er eens over. Veel mensen praten de media na, maar alleen door erover in gesprek te gaan ontwikkel je je kennis, en leer je je eigen mening te vormen.’

In een andere hoek van de ruimte stonden drie buizen met gekleurde ballen, onderdeel van een quiz over afval in de buurt. Student Elias van de Minor Data Impact Makers presenteerde een prototype van een app waarmee zwerfafval in de Sluisbuurt kan worden verminderd. ‘Bewoners kunnen met de app foto’s maken van zwerfafval, dat automatisch wordt gedetecteerd en gecategoriseerd op soort door een algoritme. Zo weet de gemeente precies waar het afval zich bevindt en kan er snel worden opgeruimd. Als beloning verdienen bewoners punten met elke foto, die ze kunnen inwisselen voor kortingen in de buurt.’

De opening van Broedplaats Baggerbeest was een groot succes: het Sluislab trok veel bezoekers en we hebben talloze nieuwe en inspirerende contacten gelegd. Deze opening legt de basis voor een levendige en hechte Sluisbuurt, en we kijken enthousiast uit naar toekomstige samenwerkingen die onze artistieke en creatieve gemeenschap verder zullen verrijken. Zoals wethouder Touria Meliani treffend zei: ‘Kunstenaars en makers vormen een essentieel onderdeel: de hummus van deze stad.’

Uitgelichte foto: Jimena Gauna

31 maart 2024