Expositie

Expositie

Studenten van Sluislab fotografeerden in september 2022 het eiland en haar bewoners. De portretten en quotes exposeerden zij in een wandelexpositie op het eiland. Via iconische plekken van het Zeeburgereiland wandelde je het eiland rond en maakte je ondertussen kennis met bewoners en professionals die zich vóór en achter de schermen bezighouden met het ontwikkelen van ons nieuwe stukje Amsterdam.

Let op! Deze expositie is niet meer te zien op de route, wél kan je hier nog de portretten en quotes bekijken.

Kristoffer Zeiner

Foto en tekst door Sico Voswijk

Kristoffer Zeiner is geboren en getogen in Noorwegen in de bossen nabij Oslo. Acht jaar geleden is hij naar Nederland gekomen om te studeren en werken aan het Sandberg Instituut. Als kunstenaar en curator is Kristoffer de spin in het web tussen kunstenaars en de eilanders. Hij vindt zijn werk eervol omdat hij daarmee iets kan bijdragen aan een nieuw stukje Amsterdam.

Jeroen van Dalen

Foto en tekst door Danique Nat en Tess Daems

Jeroen van Dalen is gebiedsmakelaar op het Zeeburgereiland vanuit de gemeente Amsterdam. Hij werkt samen met verschillende stakeholders in het placemaking proces. Jeroen vindt het belangrijk om een middenweg te vinden tussen de wensen van bewoners, gemeente en belanghebbenden. Dagelijks is hij bezig met het oplossen van situaties in de buurt. Een van zijn grootste projecten was het realiseren van de grote openbare Urban Sport Zone. Hij heeft veel plezier in zijn creatieve en sociale baan.

Jamila Lakhai

Foto en tekst door Elias Appiah-Asante en Umut Öz

Jamila Lakhai is accounthouder shortstay medewerker verhuur & informatie bij DUWO Student Housing. Ze is verantwoordelijk voor de studentenwoningen in de Sluisbuurt. Jamila is voornamelijk bezig met afhandelen van klachten en helpt studenten bij sociale voorzieningen, zoals huursubsidie. Jamila is vier jaar geleden begonnen met werken bij DUWO. Dit was toen nog een bijbaan voor haar. In de toekomst wil ze graag meer leren over huurrecht, bijvoorbeeld voor de woningen in de Sluisbuurt.

Rasmus Starink

Rasmus Starink is hét gezicht van de Buurtkamer op het Zeeburgereiland. Als coördinator en welzijnscoach ondersteunt hij bewoners van het eiland en legt hij nieuwe verbindingen. Door activiteiten te organiseren voor de hele wijk wil hij een inclusieve, sociale en weerbare buurt maken.

Roos van Rongen

Foto en tekst door Mark Boele en Kierren Gerrell

Roos van Rongen is een actieve, betrokken bewoner die de Facebook-groep ‘Zeeburgereiland’ beheert en de bewonerscommissie heeft opgericht. Roos woonde tijdens haar studie in studentencomplex Smiley en kijkt nu uit op de Urban Sport Zone. Ze heeft gezien hoe de Sportheldenbuurt vanaf de zandvlakte werd opgebouwd en houdt van het open en groene gevoel van de wijk. In de toekomst zou ze graag meer ontmoetingsplekken willen zien op het eiland.

Sander Ouwehand

Foto en tekst door Yaël Smit en Janine de Groot

Sander Ouwehand is uitvoerder bij Visser & Smit Bouw. Op dit moment is hij bezig met een uitdagend project: het bouwen van het nieuwe, duurzame Inholland-gebouw in de Sluisbuurt. Zijn taak hierin is het aansturen en controleren van de werknemers en hun werkzaamheden. Sander doet zijn werk met enorm veel plezier en heeft altijd een lach op zijn gezicht. Daarnaast heeft hij al veel ervaring opgedaan met andere complexe bouwprojecten. Volgens hem is werken in de bouw echt iets dat je samen doet, dan krijg je alles voor elkaar.

Mischa Woutersen

Mischa Woutersen is van huis uit planoloog. Als community manager ondersteunt hij met veel empathie bewonersinitiatieven op het Zeeburgereiland. Placemaking is hem op het lijf geschreven, daarom is hij ook betrokken bij het programmeren van het placemaking terrein én de ontwikkeling van broedplaats het Baggerbeest.

Jesse Limmen

Foto en tekst door Daniël Chervet en Vince Faerber

Jesse Limmen is een bewoner van het eerste uur. Hij woont en werkt al zestien jaar op Zeeburgereiland als autonoom kunstenaar en ondernemer. Een avonturier die zijn creativiteit verwerkt in zijn houtkunsten. In opdracht van Amsterdammers transformeert hij stukken afvalhout tot de hipste tafelbladen en tapasplankjes. Op deze manier draagt hij bij aan de circulaire economie. Daarnaast is hij een echte local. Hij groet iedereen die hij tegenkomt en vertelt graag over het eiland.

Emma Stoop

Emma Stoop is onderzoeker bij Sluislab. Emma onderzoekt praktijken van in- en uitsluiting op het eiland. Met Dynamo en Vreedaam-Oost ontwikkelde zij een pop-up ontmoetingsplek voor eilandbewoners; de Buurtkoffer. Voor haar is het belangrijkste aan onderzoek de terugkoppeling naar de praktijk: iemand moet er iets aan hebben.

Merel de Boer

Merel de Boer is projectleider gebruikerstraject van de bouw van Inhollands nieuwe schoolgebouw. Zij houd zich bezig met de nieuwbouw vanuit een gebruikersoogpunt, niet alleen het gebruik van de studenten maar óók van de bewoners van het eiland. Normaal voelt een schoolgebouw al snel als een bunker, maar dát wil Merel nou net even anders doen. Het gebouw moet niet alleen een school, maar ook een ontmoetingsplek zijn voor de buurt.

Jaap Noordermeer

Jaap Noordermeer is een betrokken buurman en kunstenaar. Als bewoner van de Akropolistoren is zijn verbinding met het eiland zeer persoonlijk. Omkijken naar elkaar en elkaar een handje helpen vindt hij niet meer dan normaal. Als kunstenaar is hij gefascineerd door stillevens. Misschien heeft u één van zijn werken wel eens zien hangen tijdens één van de exposities op het eiland!