Samenleven met de natuur tijdens Summer Research School Symbiocene

Samenleven met de natuur tijdens Summer Research School Symbiocene

Wat als je op het Zeeburgereiland dezelfde intense natuurervaring zou kunnen hebben als op een Waddeneiland? Deze gedachte leidde tot de oprichting van de Summer Research School Symbiocene, die tussen 28 en 30 juni 2023 plaatsvond. Deze meerdaagse workshop is een gezamenlijk initiatief van An Kramer, onderzoeker bij Kenniscentrum Creative Business Hogeschool Inholland in samenwerking met Sluislab en Centre of Expertise for Creative Innovation (CoECI).

Een nieuw tijdperk

In het huidige tijdperk, het Antropoceen, worden de gevolgen van menselijke invloed op de ecologie en geologie steeds duidelijker. Deze levensstijl is niet langer houdbaar – we staan aan de voet van een nieuw tijdperk.

Glenn Albrecht, een milieufilosoof, stelt zich dit nieuwe tijdperk voor als het Symbioceen. Hierin creëren mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans. Het uitgangspunt van Albrecht is dat alle levende wezens, waaronder mensen, dieren, planten, bacteriën, schimmels en micro-organismen, integraal met elkaar verbonden zijn. De mens staat niet bovenaan de hiërarchie, maar is een gelijkwaardig onderdeel.

Het Symbioceen op Zeeburgereiland

An Kramer liet zich inspireren door de vraag: hoe kunnen we het Symbioceen tot leven brengen op Zeeburgereiland? Ze zette een tijdelijke onderzoekschool op, waar gedurende drie dagen een diverse groep van dertig bewoners, kunstenaars, experts, studenten en onderzoekers vanuit hun eigen expertise hun bijdrage leverden. Sommigen deelden hun kennis over de natuur, anderen brachten onderzoeksmethoden in, en weer anderen droegen bij op creatief gebied.

‘De volgende stap zou zijn dat mensen en de menselijke wereld ook reageren op wat de natuur doet. Bijvoorbeeld: al deze planten reageren op de wind. Ze zijn veerkrachtig, ze buigen, bewegen mee met de wind, maar behouden hun positie.’ – Guido

In kleine groepen kozen de deelnemers een thema en een onderwerp dat hen fascineerde op het eiland. Ze verdiepten zich in dit thema en hun fascinatie met creatieve onderzoeksmethoden. Hierbij werd nagedacht over de rol die de natuur al speelt en wat een begrensd gebied als een eiland betekent. De centrale vraag: wat heeft de natuur óns eigenlijk te vertellen?

‘Mijn ontmoetingen met het eiland tijdens deze dagen waren anders dan normaal. Zeker qua manier waarop ik kijk en luister, en wat ik doe. We deden andere dingen dan ik normaal zou doen, en dat betekent dat ik door een heel andere bril naar het eiland keek.’ – Maxim

Het resultaat? Een ervaringsroute over Zeeburgereiland voor zowel bezoekers als bewoners, gebaseerd op de onderzochte fascinaties. Op de route is er ook ruimte voor de ontwikkelde prototypen die de deelnemers maakten. Zo is er een grote houten schommel te bewonderen, en ‘oordoppen’ van natuurlijke materialen om op een andere manier naar de natuur te luisteren. De bevindingen van de deelnemers zijn samengebracht in een publicatie, waarin de context van het eiland en het Symbioceen wordt geschetst en deelnemers hun ervaringen delen.

Maak Plaats!

Op zondag 7 april vindt er een vervolg plaats op de Summer Research School Symbiocene, met onder andere een keynote van Glenn Albrecht, de bedenker van het Symbioceen, live vanuit Australië! Meer informatie over het programma volgt binnenkort. Je kunt je nu al registreren via an.kramer@inholland.nl.

28 maart 2024