Trap je eigen sap

Trap je eigen sap

Derdejaars student Facility Management Merel Rasterhoff is een hele berg AH-moestuintjes aan het opkweken voor 17 juni, de dag van het Sluislab Picknick Evenement. Voor het Sluislab ging zij met drie andere studenten op zoek naar een duurzame, inclusieve toepassing voor het ontwerp of de programmering van Broedplaats Baggerbeest.

“We konden alle kanten op met die vraag van Urban Resort, zolang de focus maar op duurzaamheid en inclusiviteit lag,” aldus Merel. Als gestructureerd persoon die van helder geformuleerde doelen houdt, was dit meteen een leerpunt: “Ik heb moeten leren omgaan met niet van tevoren weten waar het heengaat. Niemand vertelt je hier wat je moet opleveren aan het einde van de rit, je moet je eigen doelen stellen. Daar spelen die moestuintjes een rol in: het team bedacht een pluktuin voor de kas op het dak van het Baggerbeest, waar buurtbewoners hun eigen groente, fruit en bloemen kunnen telen en plukken.

Draaimolen met dynamo
Een tweede concept dat ze in april presenteerden, was het maken van energieopwekkende speeltoestellen. Spelen en tegelijkertijd iets goeds doen voor de planeet, hoe mooi is dat? “Je kon op CS Utrecht een tijdje schommelen om je mobiel op te laden,” vertelt Merel, “daar is dit idee op geïnspireerd. Stel je een schommel of draaimolen met een dynamo eraan voor, waarmee je een accu kunt opladen.” Zo zijn er nog meer plannen, die vaak twee dingen tegelijk oplossen. Zoals een ideeënbus – een echte op wielen – die door de wijk rijdt, mensen samenbrengt, maar ook ouderen een lift geeft naar de broedplaats. En een groter plukbos, elders op het eiland.

Versgetrapt sapje
Veel van die concepten zijn meer voor de lange termijn. Het team is net begonnen aan de prototyping fase voor de korte termijn, die in anderhalve maand tot iets tastbaars moet leiden. Dat doen ze in vier climbs met kunstenaar Davy Wouda, een proces van co-creatie met kunstenaars en studenten van technische opleidingen. Het kan nog steeds alle kanten op, maar het team denkt voor de manifestatie op 17 juni nu aan een combinatie van pluktuin en energieopwekker. Een bakfiets met zelf geteelde groente en fruit in de bak, en waar je dan al trappend een blender mee bedient. Daarmee kun je ter plekke een supervers sapje persen, of tomatenpuree maken – voor de pastasaus ’s avonds.

Pitch op 17 juni
Merel: “We willen bezoekers van het Sluislab Picknick hiermee prikkelen mee te gaan doen. Laten zien wat er allemaal kan op het gebied van duurzaamheid en hoe leuk dat is. Ik heb hier geleerd hoe je vanuit het niets iets kunt creëren. Met de installatie willen we bovendien projectontwikkelaars enthousiasmeren om er geld in te steken. Bas krijgt deze zomer te horen of het Baggerbeest echt gebouwd mag worden. Ik hoop dat ons project ook verder komt dan een prototype.”

Status

Gestart

Team

Bas van de Geyn, Iris van der Helm, Karel Koch, Kim Hagenaar

Status

Gemeente Amsterdam / Urban Resort /